30 Temmuz 2007 Pazartesi

Sünnet kıyafeti giydirmeyin

Arif Verimli yaptığı açıklamada, Türkiye’de, özellikle okulların tatile girmesiyle birlikte her yıl olduğu gibi bu yıl da sünnet sezonunun başladığını belirtti. Sünnetin ciddi törensel geleneklerle süren dinsel bir tören olmasının yanında psikoseksüel bir olay da olduğuna işaret eden Verimli, “İnsanın psikolojik ve cinsel gelişim evrelerinde 0-1 yaş arası ağızcıl dönem, 1-3 yaş arası anal dönem ve 3-6 yaş arasında da ödipal dönemdir' dedi.



Bu dönemleri herkesin 0-6 yaş arası mutlaka geçirdiğini ve bu dönemde kişilik ve cinsel yapılanmanın çok büyük bir oranda oluştuğunu dile getiren Verimli, ödipal dönemde çocukların somut olarak cinselliklerinin farkına vardıklarını da söyledi. Verimli, erkek çocukların cinsel organını tanırken, kızların kendisinde neden bir erkeklik organı olmadığını sorguladıklarını ifade ederek, bu dönemde ortaya çıkan kompleksin mutlaka çözümlenmesi gerektiğini belirtti. Verimli, bu dönemde yapılacak olan sünnetin çocukta travma etkisi yaratabileceğini bildirdğ.

Verimli şunları söyledi:



“Gerçek ile düşü ayıramayan, somut düşünce özelliklerine sahip çocuğun bilinçaltında mantık dışı ve ileride yaşamını etkileyebilecek komplekslerin gelişmesine yol açabileceğinden 2-6 yaş arasını, sünnet için doğru bulmuyorum. Sünnet için en doğru yaş 0-1 yaş arası ve 7-9 yaş arasıdır.



“ÇOCUĞUNUZA SÜNNET KIYAFETİ YERİNE TAKIM ELBİSE GİYDİRİN”

Bir diğer uyarım ise, sünnet kıyafetlerinin abartıdan, fantazyadan (kral, prens, padişah kostümleri) seçilmemesidir. Daha şık ve erkeksi bir takım elbise erkek çocuk için daha yapıcı bir ödüldür. Sünnet süresince yapılacak geziler, eğlenceler de motive edicidir ancak sünnetin bir sağlık durumu gibi ele alınması ve çocukla bir yetişkin gibi konuşulması travma etkisi yaratmasını daha kolay engelleyebilir. Toplu sünnet şölenlerini çocuğa daha küçücük yaşında bir ayrımcılık yarattığı ve herkesin gözü önünde stadyum gibi alanlarda –ki bu çocuğa kurban bayramını çağrıştırır- yapıldığı için doğru bulmuyorum. Oysaki daha sağlıklı olan bir belediyenin ve ya bir kurumun bir doktorla sezonluk anlaşıp, randevu alarak bir klinikte, muayenehanede veya hastanede sünnetlerin gerçekleştirilmesidir. Sünnet bir sağlık olayıdır, bir psikoseksüel süreçtir. Ailelerin çocuklarının gelecekteki kişilik ve cinsel gelişimleri için sünneti çok dikkate almaları gerekir.