11 Temmuz 2007 Çarşamba

Adaletsizlik duygusu, kalbi vuruyor

İngiltere’de yapılan bir araştırma kendilerine adil davranılmadığını düşünen insanların kalp hastalıklarına yakalanma riskinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

İSTANBUL - Araştırma, işyerinde mevki, takdir görme, kurumsal yapılanma gibi faktörlerin, toplumdaysa aile ya da arkadaş çevresinde adaletsizliğe maruz kalmanın yarattığı sıkıntının kalp krizine dahi yol açabileceğini gösterdi.

Londra Üniversitesi’nin yürüttüğü araştırma, adaletsizlik duygusunun ne denli önemli fizyolojik sorunlara yol açabileceğini göstermesi açısından çarpıcı sonuçlar içeriyor.

8 bin kadın ve erkek arasında yapılan çalışmada, deneklere “kendinizi çoğunlukla adaletsizliğe uğramış hissediyor musunuz?” sorusu yöneltildi. Ayrıca denekler, 11 yıl boyunca iş yerlerindeki mevkileri, ödüllendirilip ödüllendirilmedikleri, toplumda gördükleri muamele ve aile içi ilişkileri açısından gözlemlendi.

Araştırma, toplumda, işinde ya da evinde kendisine adil davranılmadığına inanan kişilerde kalp hastalıklarına yakalanma riskinin yüzde 55 daha fazla olduğunu ortaya koydu.

Araştırmaya göre, kadınlar daha büyük bir risk altında. Zira toplumda erkekler, kadınlara oranla daha adil muamele görüyor.

Üstelik adaletsizlik hissi sadece kalp hastalıklarına değil, sigara bağımlılığı, aşırı duyarlılık, obezite gibi sorunlara da yol açabiliyor.

Ancak uzmanlar, bu tip rahatsızlıklarda tek bir faktörün değil değişik risklerin de hesaba katılması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor.