11 Temmuz 2007 Çarşamba

Kanser artık eskisi kadar çok can almıyor

İngiltere’de yapılan bir araştırma, Avrupa’da kanserden ölüm oranlarının düştüğünü gösterdi. Yeni tedavi yöntemleri, erken teşhis ve kamuoyunun bilinçlenmesi sayesinde son 30 yılda Avrupa’da kanserli hastaların hayatta kalma süreleri iki kat uzadı.

İSTANBUL - İnsanoğlunun en büyük korkularından biri olan kanser, artık eskisi kadar çabuk ölümle sonuçlanmıyor, hastaların hayatta kalma süreleri de uzuyor. İngiltere’de yapılan son araştırma da bunu doğrular nitelikte.

Birleşik Krallık Kanser Araştırmaları adlı yardım kuruluşunun desteklediği bir araştırmaya göre, Avrupa ülkelerinde son 30 yılda kanser yüzünden ölümler büyük oranda düştü. Bu süre zarfında, hastaların hayatta kalma süreleri ikiye katlandı. Bunda erken teşhis, özel cerrahinin büyük oranda kullanılması, izleme programlarının yanı sıra kemoterapi ve radyoterapideki gelişmelerin etkisi büyük. Öyle ki pek çok kanser hastası, kanserle yaşamayı öğrendi. Ayrıca, immunoterapi ve gen terapisi gibi yeni gelişen tedavi teknikleri de kanser hastalarının daha uzun süre hayatta kalma umutlarını artırıyor.

Araştırmaya göre, hayatta kalma süreleri kanser tipine göre değişiyor. Buna rağmen, kanser teşhisi konulan ortalama bir hastanın 10 yıl daha yaşama şansı yüzde 46,2. Bu oran, 30 yıl önce sadece yüzde 23,6 idi. Bütün kanserlilerin 1971’de yüzde 28 olan 5 yıl yaşama şansı ise 2001’de
yüzde 49,6’ya çıktı.

Pankreas kanseri hala en ölümcül tip olarak dikkat çekiyor
Ancak uzmanlar değişik kanser türlerine göre hayatta kalma sürelerinin değişebileceğini hatırlatıyor. Araştırmayı yapan Londra Hijyen ve Tropik Tıp Fakültesindeki ekibin başkanı Prof. Michel Coleman, “pankreas ve akciğer kanserlerinde hayatta kalma süresinin diğer türlere göre hala düşük olduğunu ve çok az arttığını” söyledi. 5 yıl hayatta kalma ihtimali, pankreas kanserinde sadece yüzde 2,5’ken, testis kanserinde yüzde 95 düzeyinde.

Meme kanserinde hayatta kalma süresi yüzde 50’den yüzde 80’e yükseldi
Meme kanserindeki gelişmelerse sevindirici. Zira meme kanseriyle 5 yıldan uzun yaşama şansı yüzde 50’lerden yüzde 80’e kadar yükseldi.

Coleman, “Öte yandan meme kanserinde hayatta kalma süresi dikkate değer ölçüde arttı” dedi ve yeni meme kanseri teşhisi konulmuş kadınların neredeyse üçte ikisinin, şimdi en az 20 yıl daha yaşama şansları bulunduğunu belirtti.