2 Temmuz 2007 Pazartesi

SaĞliĞinizdan Olmadan Mangal Keyfİ Yapin

Anadolu Sağlık Merkezi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Necdet Üskent yüksek ateşte pişen ette ortaya çıkan nitrozaminlerin (basit organik azot oksitleri) kanserojen etki yarattığını söylüyor.

Etlerin tuzda saklanıp pişirilmesinin de sağlığa zararlı olduğunu söyleyen Dr. Üskent “Direk ateşin üstünde pişen etler mide, kolon, yemek borusu ve baş-boyun kanserlerine yol açtığı biliniyor. Etin beyaz ya da kırmızı olması kanserojen etki açısından fark yaratmıyor” diyor.

SEBZEYLE DENGELEYİN

Direkt ateşte pişen eti hangi miktarda tüketmenin kansere yol açacağına dair net bir bilginin olmadığını belirten Dr. Üskent, bu tarz beslenmeyi günlük hayatının bir parçası haline getirmiş kişilerde riskin arttığını söylüyor. Dr. Üskent, "Mangalda pişen etler sebze ve meyve tüketildiğinde kanserojenik etki dengelenebiliyor" şeklinde konuştu.

KOR ATEŞTE PİŞİRİN

Beslenme ve Diyet Uzmanı Çağatay Demir besinleri buharda pişirmenin önemine değiniyor. Ancak yine de mangal tercih edilirse şu önerilerde bulunuyor: "Ateşin kor haline gelmesini bekleyin. Eti ateşten en az 15 cm uzak mesafeye yerleştirin. Böylelikle etin yavaş yavaş pişmesini sağlarsınız." Demir, ayrıca zararı azaltıcı bir başka yöntem olarak elektrikli mangalları tavsiye ediyor.

Hiç yorum yok: