11 Temmuz 2007 Çarşamba

Cerrah robotlar işbaşında

Amerikan uzay ajansı NASA bugün uzaktan kumandayla çalışan iki özel robotun denemelerine başlıyor.

LONDRA - NASA, Raven ve M7 adı verilen robotları gelecekte uzayda acil ameliyat gerektiren durumlarda kullanılabilmeyi amaçlıyor. Robotlar bu amaçla Florida açıklarında denizin 20 metre altında, uzaydakine benzer koşulların sağlandığı bir ortamda test edilecek.

Raven ve M7, cerrahi müdahale yapabilecek şekilde tasarlanmış iki seyyar robot.

Washington Üniversitesi ile bağımsız araştırma şirketi SRI International of California’nın ortaklaşa geliştirdiği bu robotların gelecekte Ay’a ya da Mars’a yapılacak seyahatlere dahil edilmeleri planlanıyor.

Atlantik Okyanusu’nun altında yapılacak denemeler sırasında cerrahlardan oluşan bir heyet, bulundukları kontrol merkezinden internetten uzaktan kumandayla iki robotun kollarını kontrol edecekler.

Ancak bu ilk denemeler insan değil, kauçuk bloklar üzerinde yapılacak.

Raven’ı yönetecek uzmanlardan biri, Doktor Thomas Lendvay, robotların eğitimli cerrahlar kadar ustaca ameliyat yapabilecekleri görüşünde.

Lendvay, robotların hareketlerinin kendisini yöneten doktora bağlı olacağını, yani örneğin doktor sol kolunu soldan sağa hareket ettirdiğinde ya da kolunu büktüğünde robotun da aynı şekilde hareket edeceğini anlatıyor.

Uzmanlar, bu tür robotların sadece gelecekte uzun süreli uzay yolculuklarında değil, savaş alanlarında yaralanan askerlere müdahale amacıyla da kullanılabileceğini belirtiyorlar.