11 Temmuz 2007 Çarşamba

Sebzeler haşlandığında yararları azalıyor

Kansere karşı faydalı olduğu bilinen brokoli ve brüksel lahanasının, kaynatılarak pişirilmesi halinde içindeki kanserle savaşan maddelerin büyük bölümünün yok olduğu bildirildi.

Brokoli, brüksel lahanası ve aynı familyadan olan sebzeler, kansere karşı faydalı olduğu bilinen "glucosinolates" adı verilen maddeleri ihtiva ediyor. Ancak kaynatılarak pişirilmeleri halinde kansere karşı savaşan maddelerin yaklaşık yüzde 80'i suya geçerek heba oluyor.

Warwick üniversitesi bilim adamları, brokolinin 30 dakika haşlanması halinde glucosinolates miktarının yüzde 77, 10 dakika haşlanması durumunda ise yarısının azaldığını tespit ettiler.Prof. Paul Thornalley, "Sebze tüketiminden azami faydayı sağlayabilmeniz için buharda, mikrodalgada veya kızgın yağda pişirmeniz lazım" dedi.

Bu sebzeleri dondurmanın da yararlı maddelerin seviyesinin azalmasına yol açtığı belirtildi.

Hiç yorum yok: