5 Temmuz 2007 Perşembe

Damar sertliğine yeni umut

Damar sertliğine yeni umut

Yapılan araştırma Beta-bloker grubu ilaçların damar sertliğini yavaşlatığını kanıtladı..


ABD'de Cleveland Clinic'te görev yapan Dr. İlke Sipahi, beta-bloker grubu ilaçların damar sertliğini yavaşlattığını, hatta geriletebildiğini kanıtladı.

Toksü ve Chase Halkla İlişkiler firmasından yapılan yazılı açıklamaya göre, Cleveland Clinic Kardiyovasküler Tıp Bölümünün Kalp Yetersizliği ve Transplantasyon Programında görev yapan Dr. İlke Sipahi, 1500'ü aşkın hastayla yaptığı araştırmanın sonuçlarını yayınladı.

Araştırmada, koroner damarlarındaki tıkanıklık miktarı çok hassas bir yöntem olan damar içi ultrasonla ölçülen 1500'ü aşkın hasta, 18-24 ay süreyle takip edildi. Takip süresi sonunda uzun yıllardır piyasada bulunan ve beta-bloker adı verilen bir grup ilacın, koroner damar hastalığını yavaşlatabileceği, hatta birçok hastada geriletebileceği ortaya konuldu.

Dr. Sipahi'nin konuyla ilgili araştırma makalesi, tıp dünyasının prestijli dergilerinden Annals of Internal Medicine'in 3 Temmuz 2007 tarihli sayısında yayınlandı.

Dr. İlke Sipahi de araştırmanın sonuçlarına yönelik şu açıklamayı yaptı:

"Bu grup ilaçlar, örneğin metoprolol ve atenolol tüm dünyada ve ülkemizde uzun yıllardır bazı kalp hastalıkları ve yüksek tansiyonun tedavisinde kullanılıyor. Ancak bugüne dek bu ilaçların koroner damar sertliğini yavaşlatıp geriletebileceğini bilmiyorduk.

Yeni araştırmamızın ışığında koroner hastalığı olan tüm kişilerin, örneğin damarlarına balon-stent ile müdahale edilmiş, by-pass ameliyatı olmuş, kalp krizi geçirmiş veya kalp damarlarında erken evre tıkanıklık saptanmış kişilerin bu ilaçlardan büyük fayda göreceğini düşünüyorum."

Hiç yorum yok: