4 Temmuz 2007 Çarşamba

Günes ve Cilt Yaşlanması

Bir insanin kendi cildine en çok zarari vermek için yapabilecegi en temek eylem güneste koruma olmadan fazla süre kalmaktir.Asiri günes isigi altinda kalmak deri kanserinin bütün türlerine davetiye çikardigi gibi, bunlarin içinde en ciddi ölümcül olani melanoma (ben kanseri) riskini de çok fazla arttirmaktadir.

Günes isigi altinda çok fazla kalmak deri kanserleri riskini arttirmakla beraber, foto-yaslanma (photoaging) ismi verilen cildi oldugundan daha yasli göstermesine sebep olan bir çesit rahatsizliga da yol açmaktadir.


•Kirisikliklarin hizla olusmasi, yasla beliren lekelerin artmasi, pigment degisimleri.

•Cildin dokusunda olusan sertlik ve kati bir görünüm.


Foto-yaslanma yasayan insanlarin birçogu, 30 yasindan önce günes isigi altinda korumasiz sekilde fazla kalmaktan günes yaniklari yasamis kisilerdir. Günes isiklari kirisikliklarin olusmasindaki rolün %90 ile %95’ i arasinda bir çogunlugunu olusturur. Pigment degisimleri ve getirdigi zararlarin da %100’ü günes isiklari yüzündendir. Günes isiginda fazla kalmak ayrica çil ve beneklere, kuruluga, akneye, kanserli bir cildin ön olusumlarina ve cildin bagisiklik sisteminin zayiflamasina neden olur.


SONUÇ: GKF’lü ürünler kullanılmalı.

Hiç yorum yok: