6 Aralık 2007 Perşembe

Mesane kanserine yakalanan kadınların sayısı artıyor

Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Aydın Mungan, sigara tüketiminin mesane kanserine yol açtığını, Türkiye'de mesane kanserine yakalanan kadınlarda artış olduğunu söyledi.

Prof.Dr. Çağ Çal başkanlığında Üronkoloji Derneği tarafından organize edilen Türkiye'deki çok merkezli bir çalışma Ankara'da gerçekleştirildi. Çalışmaya Türkiye genelinden birçok üniversite ve araştırma hastanesi katıldı.

Türkiye'den 19 merkezin bulunduğu çalışmaya Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Aydın Mungan da katıldı. Türkiye'deki çok merkezli çalışmayla ilgili hiçbir bilginin basına yansımadığını ve konuyla ilgili ilk açıklamayı kendisinin yaptığını söyleyen Mungan, Türkiye'de mesane kanseri hastalığının erkeklerden çok kadınlarda artış olduğunun görüldüğünün bilimsel açıdan tespit edildiğini söyledi.

Mungan, Türkiye'de son zamanlarda sigara tüketiminden kaynaklanan mesane kanserinin kadınlarda artmasının sebebini ise erkeklere oranla sigara tüketiminin daha çok artması olduğunu ifade etti. Mesane kanserinin birçok sebebi olduğunu anlatan Prof.Dr. Mungan, şöyle konuştu: "Bunların en başında sigara geliyor. Sigara içenlerde mesane kanseri olma ihtimali 4 kat daha fazla. Mesane kanseri normalde erkeklerde sık görülen bir hastalık.

Son zamanlarda ise kadınlarda mesane kanseri hastalığında bir artış gözleniyor. Bunun sebeplerini incelediğimizde sigara tüketiminin kadınlarda da artmasıdır. Yani eskiden 8-9 kat erkeklerde mesane kanseri görülürken bu oran bugün 4,5- 5 kata indiğini görüyoruz. Bu inişin sebebi kadınlarda sigara tüketiminin artmış olmasıdır. Mesane kanseri tedavisi gören bir insan sigarayı bıraktıktan sonra ancak 10-15 yıl sonra normal insanların düzeyine geliyor. Yani bir insanın sigarayı bıraktıktan sonra ben bundan kurtuldum diyebilmesi için bir 10-15 senelik süreye ihtiyacı var."

Ankara'da yapılan Ege Üniversitesi'nden Prof.Dr. Çağ Çal başkanlığında ve Üronkoloji Derneği çatısı altında organize edilen Türkiye'deki çok merkezli bir çalışmaya Zonguldak Karaelmas Üniversitesi olarak bir de bir hasta verdiklerini söyledi.

Çalışma sonucunda sigara içen kişilerde tedavinin nasıl etkilendiğine baktıklarını anlatan Mungan, sözlerine şöyle devam etti: "Hasta olan kişiler sigara içmeye devam ettiklerinde tedavi başarısı devam ediyor mu diye takip ettik. Yapmış olduğumuz bilimsel çalışmaların sonucunda mesane kanserine yakalanan sigara bağımlısı hastaların sigarayı bıraksalar da uzun süre bu hastalıktan kurtulamadıklarını gördük. Buda gösteriyor ki sigara içen kişilerdeki mesane kanseri daha sık tekrarlama özelliği gösteriyor.

Hastalık tekrar nüksediyor. Hasta tedavi oldum diyerek sigara içmeye devam ederse bu hastalığın tekrarlama ihtimali daha fazla artıyor. Bu süreçten sonra kişi sigarayı bıraksa bile tedavisi daha başarılı bir hale dönmüyor. Yani hasta diyebilir ki, ben sigarayı bıraktım, benim tedavim daha başarılı olur kanısı da doğru değildir."
Sigara içen insanların mesane kanserine yakalanma oranlarının daha yüksek olduğunu anlatan Mungan, sözlerini şöyle tamamladı: "Kadınlarda bu hastalığın çoğalmasının sebebi sigara tüketiminin erkeklere oranla artmasıdır. Tedavi olurken sigara içmeye devam eden insanlarda bu hastalık daha fazla tekrarlıyor. Bu sonuç Üronkoloji Derneği'nin yapmış olduğu verilerdir. Mesane kanseri teşhis edilen hastalarda tanı konduktan sonra sigara bırakılsa da aynen sigara içiyormuş gibi hastalık devam ediyor."