6 Aralık 2007 Perşembe

Beyin kanamasına dikkat

Çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilen beyin kanaması, dünyada en çok can alan üçüncü hastalık.
Türkiye'de ise bu oran diğer ülkelere göre çok daha yüksek…

Beyin kanaması geçiren hastaların bir kısmı anında hayatını kaybederken, doğru zamanda doğru müdahale edilen çok sayıda kişi de hayatını sağlıklı bir şekilde devam ettirebiliyor.

Florence Nightingale Hastaneleri Nöroşirurji Bölümü Genel Koordinatörü Profesör Cengiz Kuday, beyin kanaması geçiren hastaların mutlak suretle en geç 3-4 saat içinde tam teşekküllü hastanelere götürülmesinin hayati önem taşıdığını belirtiyor.

Profesör Kuday, bu tür hastalara müdahale edebilecek tam teşekküllü hastanelerin özelliklerini şöyle sıralıyor:
-Tam donanımlı yoğun bakım ünitesi
( Hastanenin MR görüntüleme ve tomografi cihazının mutlaka bulunması, her an anjiyo yapılabiliyor olması.)
-Beyin kanamaları konusunda eğitilmiş ve 24 saat hizmet verebilecek reanimasyon ekibi.

Profesör Kuday, özellikle tatil yörelerinde geçirilen trafik kazaları sonrasında bu tür kanama gelişen hastaların büyük merkezlere getirilmediği için hayatını kaybettiğini vurguluyor.

Kuday; ”2–3 saat, bilemediniz 3–4 saat bizim altın zamanımızdır. Bu zaman zarfında hastalar bu dediğim olanakları olan hastanelere götürülsün. Hiçbir hastanın beyni yerinden kımıldatıldı diye kanamaz.” diyor. Profesör Cengiz Kuday, şöyle devam ediyor: “Her hasta (kanamalı veya değil) uygun şartlar içinde (ki bu şartlar çok kolay sağlanır) her yere emniyetle taşınır.Taşındı veya taşınıyor diye kimsenin kanaması artmaz veya yeniden başlamaz.Bütün mesele ticari değil, etik davranmak. Çünkü illa benim hastanemde yatsın, yoğun bakımda şu kadar gün kalsın demekle olmaz. Türkiye'deki üniversite hastaneleri ile merkezi resmi hastaneler bu olanaklara sahip. Bunun dışında birkaç tane vakıf hastanesinin de böyle imkânları var. Anlaşılacağı üzere, bu olanakları sağlayan hastanelerimizin sayısı belli. Hastaların saydığımız bu hastanelere götürülmesi hayati önem taşıyor.”

Hiç yorum yok: