20 Kasım 2007 Salı

Uzmanlardan diabetlilere uyarı

MARDİN (İHA) - Mardin Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Şeyhmus Akaploğlu, diyabet hastalığının diyet, düzenli ilaç kullanımı ve yaşam biçimine dikkat edilmediği takdirde sinir hastalığı, böbrek yetmezliği, kalp ve damar hastalığı, körlük, felç gibi çok ciddi yan hastalıklara sebep olduğunu söyledi.

Dünya Diyabet Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Dahiliye Uzmanı Dr. Şeyhmus Akaploğlu, diyabetin binlerce yıl önce bilindiğini ve dünyada da binlerce vatandaşın diyabet hastası olarak yaşadığını belirterek, hastalara bazı uyarılarda bulundu. Diyabetin yaşam boyu süren, kronik bir hastalık olduğunu açıklayan Dr. Akalpoğlu, diyet, düzenli ilaç kullanımı ve yaşam biçimine dikkat edilmediği takdirde diyabetin sinir hastalığı, böbrek yetmezliği, kalp ve damar hastalığı, körlük, felç gibi çok ciddi yan
hastalıklara sebebiyet verebileceğini ifade ederek, "Ailesinde diyabet hastalığı olanlar, şişman ve kilo fazlalığı olanlar, hareketsiz yaşantı sürenler, hamileliği sırasında kan şekeri yükselenler, 4 kilodan daha ağır bebek doğuran kadınlar, yüksek tansiyonlu hastalar, kan şekerini yükselten ilaç kullananlar, aşırı stres altında olanlar diyabet riski taşır. Diyabet hastalığının belirtilerini sık idrara çıkma, ani kilo kaybı, ağız kuruluğu ve çok su içme, çok yemek yeme, ciltteki yaraların veya kesiklerin
yavaş iyileşmesi, kuru ve kaşıntılı bir cilt, halsizlik, aşırı yorgunluk, ellerde ve ayaklarda uyuşma, tekrarlayan enfeksiyonlar, karıncalanma, bulanık görme şeklinde sıralamak mümkün. Diyabet hastalarının ayrıca doktor kontrolünde kilo kontrolünü sağlaması, ilaç kullanım kurallarına uyması, egzersiz yapması, stresten uzak durması gerekmektedir. Bunları günlük yaşamına ne kadar çabuk uyarlarsa diyabetle yaşamayı o kadar kolay benimser ve birçok yan hastalığın oluşması da engellenmiş olur" dedi.

Obez çocuk sayısı ciddi rakamlarda olmasa bile gün geçtikce bu oranın arttığını kaydeden Dr. Akalpoğlu, "Diyetisyenler bu sorunlara en iyi cevabı verecek ve çocuğun kilo almasını önlemek isteyen anne ve babalara rehberlik edecektir. Okul kantinlerinde gıda tüketiminin kesinlikle kontrol altında tutulması gerekir. Buralarda hamburger, cips, kolalı içecekler yasaklanmalı. Buna alternatif meyve, pastörize süt ve ayran satışı zorunlu olmalı" diye konuştu.

Diyetlerin doktor gözetiminde olması gerektiğini söyleyen Akalpoğlu, "Kilo fazlalığı ve şişmanlık varsa önce ağırlık artışı önlenmeli, daha sonra ağırlık kaybı hedeflenmelidir. Aşırı ve hızlı ağırlık kaybından mutlaka uzak durulmalıdır. Ağırlık kaybı için bireyin cinsiyeti, yaşı, boyu ve fiziksel aktivitesi dikkate alınmalı, kişinin beslenme alışkanlıklarına uygun bir beslenme programı uygulanmalıdır" şeklinde konuştu.