20 Kasım 2007 Salı

Dişlerinizi "namuslu fırçalayın" uyarısı


İSTANBUL (İHA) - İstanbul Üniversitesi (İÜ) Diş Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Meriç, Türkiye'de ağız ve diş sağlığının çok kötü olduğunu vurgulayarak, "Ne olur dişlerinizi 'namuslu' fırçalayın" dedi.

Türkiye Dişhekimleri Birliği'nin düzenlediği "Bilimsel Dişhekimliğinde 100 Yıl" etkinliklerinin tanıtım toplantısında ağız ve diş sağlığı konusunda yapılan araştırmalardan çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. İÜ olarak etkinlikler çerçevesinde 12 ay boyunca çeşitli program hazırlayacaklarını söyleyen Diş Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Meriç, halkın ağız ve diş sağlığının çok kötü olduğunu ifade etti. Türkiye'de her 3 kişiden birine diş fırçası düştüğünü belirten Prof. Dr. Meriç, "Türkiye'de ağız ve diş sağlığı 'iyi' demek mümkün değil. 30 yaş civarında olanların yüzde 95'i ağız ve dişinden sorunlu. Diş hekimliği pahalı bir olay. Eğer para vermek istemiyorsanız ağzınıza çok iyi bakın" dedi. Hayatta sadece bayanların adet kanamasının fizyolojik olarak normal olduğunu anlatan Prof. Dr. Meriç, "Diş eti kanaması normal değildir. Dişlerinizi fırçalarken eğer kan görürseniz bir hastalık var demektir. Bu kanı gördükten sonra doktora başvurursanız hastalıkların önünü kesmiş olursunuz. Ne olur, gece yatarken dişlerinizi fırçalayın! Daha sonra bir şey yeyip, içmeyin! Namuslu bir şekilde fırçalayın yeter. Yani 2 - 2,5 dakika, kurallara uygun şekilde her gece yatarken fırçalayın" diye konuştu.

Taksim Hill Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısında çarpıcı sonuçları ortaya koyan Türkiye Dişhekimleri Birliği Başkanı Celal Korkut Yıldırım ise, son bir yılda halkın yüzde 47.11'inin diş hekime gitmediğini, yaşamı boyunca hiç diş hekimine gitmeyenlerin oranının da yüzde 12,5 olduğunu söyledi. 12-13 yaşlarındaki her 100 çocuktan 84'ünün dişinde çürük bulunduğunu ifade eden Yıldırım, "30 - 34 yaş grubunda 100 kişiden çürüğü olmayan kişi sayısı yalnızca 3'tür. Kişi başına düşen diş macunu kullanımının yılda 90 gramdır. İngiltere'de ise bu 480 gramdır. Okullarda koruyucu diş hekimliğine önem verilmesi için yapılan çalışmalar bugüne kadar gerçekleşmedi. Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmasına göre en yüksek maliyete sahip 4. hastalık diş ve ağız sağlığıdır" dedi.

Ağustos 2007 yılında yapılan çalışmaya göre aktif olarak çalışan diş hekimi sayısının 21 bin 22 olduğunu anlatan Yıldırım, "Türkiye ortalamasına göre diş hekimi başına düşen hasta sayısının ise 3 bin 428'dir. İstanbul'da ise Şişli'de kişi başına 438 diş hekimi düşerken, Sultanbeyli'de kişi başına 10 bin 556 hasta düşmektedir. Bu da diş hekimi ve hasta dağılımı arasındaki dengesizliği göstermektedir. Sağlık Bakanlığı'na bağlı diş hekimleri 2006 yılında 3 milyon 663 bin 629 diş çekimi yapmıştır. Aslında ihtiyaç duyulan çekim ise 35 milyondur. Bakanlığın diş hekimi istihdamı 5 bindir. Bu yetersizdir" ifadelerini kullandı.

Sahte diş hekimi konusunda bugüne kadar yapılan çalışmaların da yetersiz olduğunu dile getiren Yıldırım, "Ülkemizde ağız ve diş sağlığı konusunda yetkisi olmadan sağlığa zarar veren çok sayıda sahte diş hekimi bulunmaktadır. Yeni yapılan düzenlemelerde ise sahte hekimlere yönelik cezaların düşürüldüğü görülmektedir. Bunun TBMM genel kurulunda düzenlenmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.