20 Kasım 2007 Salı

Sağlık bilinci, daha çok meyve suyu tükettiriyor

.
İSTANBUL (İHA) - Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED), düzenlediği sohbet toplantısı ile meyve suyunun sağlığa yararlarını ve meyve suyu tüketim trendlerinin gittiği yönü değerlendirdi.

Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ve MEYED Başkanı Prof Dr Aziz Ekşi ve Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof Dr Sevinç Yücecan'ın katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda son dönemde dünyada ve ülkemizde artan meyve suyu tüketiminin nedenleri ve etkileri ele alındı.

Toplantıda konuşan MEYED Başkanı Prof Dr Aziz Ekşi, Türkiye'de endüstriyel ölçekte 1960 yıllarda başlayan meyve suyu üretiminin, dünyaya paralel olarak 2000'li yıllarda hızlanarak arttığını, bunun da başlıca nedeninin de tüm dünyada "yükselen sağlık bilinci" olduğunu vurguladı. Tüketicinin alım gücüne paralel olarak, sağlıklı beslenme bilincinin gelişmesi sonucu firmaların son derece değişik ürünlere yönelerek pazara yeni tatlar kattıklarını belirten Ekşi, aynı trendin Avrupa'da da yaşandığına dikkat çekti.

Aziz Ekşi, "dünya genelinde tüketiciler uzun zamandan beri sıvı,vitamin ve mineral gereksinimi için meyve suyuna yönelirken, ülkemizde meyve suyunun gıda maddesi olarak tüketilme aşamasına henüz daha yeni ulaşıldı. Meyve suyunun yükselişinde, sağlık bilincinin gelişmesi kadar, iyi bir yaşam sürme isteğinin artması ve kolay tüketilebilir olması büyük rol oynamaktadır" dedi. Dünyanın farklı bölgelerinde tüketimin farklı çeşitlere kaydığına işaret eden Ekşi, "Meyve sularında tercih edilen meyve çeşitleri, kültürel farklılığa paralel olarak değişiklik gösteriyor. Örneğin, Amerika'da portakal ve Kuzey Avrupa'da elma suyu tercih edilirken, Akdeniz'de şeftali ve kayısı suyu daha büyük talep görüyor. Yaban mersini, nar gibi yeni tatlar da dönemsel olarak meyve suyu modasında yerini alıyor" şeklinde konuştu.

Ekşi, antioksidanca zengin vişne suyunun da yakın gelecekte dünya ölçeğinde ilgi bulabileceğini vurguladı. Türkiye'de 2000-2006 yıllar arasında işlenen meyve miktarının yüzde 34 artışla 433 bin tondan 582 bin tona ulaştığını ifade eden MEYED Başkanı, aynı dönemde kişi başına meyve suyu, gibi alkolsüz içecek tüketiminin de 4.4 litreden 8.1 litreye ulaşarak yüzde 84 artış gösterdiğini de sözlerine ekledi.

Yakın Doğu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof Dr Sevinç Yücecan ise konuşmasında, sağlıklı bir beslenmenin vazgeçilmez parçası olan meyve sularının vitamin C, vitamin E, karotenoid ve biyoaktif bileşen olarak değerlendirilen fenolik bileşik içerikleri ile potansiyel antioksidan etkinlik gösterdiğini ve biyoaktif bileşenlerin sebze ve meyvelere kıyasla sebze ve meyve sularından daha kolaylıkla emilebildiğini vurguladı. Yücecan ayrıca meyve sularında bulunan bu bileşenlerin insan bedenini sürekli tehdit altında tutan oksidatif strese karşı antioksidan savunma sistemini güçlendirdiğini belirtti ve yaşam kalitesini artırmada önemini vurguladı.