21 Ağustos 2007 Salı

Migren ağrısı nasıl çözülür?

Hafiften başlayıp bir süre sonra şiddetlenen migren ağrısı daha çok kadınlarda görülüyor Akupunktur migrenlilerin de imdadına yetişiyor.

Kendine has özelliği olan migren ağrısı genelde başın bir tarafında ortaya çıkıyor ve 1-3 saat arası devam ediyor. Akupunkturun etkili olduğu migrenle ilgili sorularımızı Dr. İsmail Maraş yanıtladı:

* Migren tehlikeli midir?
Bazı baş ağrıları önemli bir hastalığın işareti olabilir. Migren yaşam kalitesini düşürür. Ancak baş ağrınıza migren diyebilmek için doktorunuzun teşhis etmesi gerekir.


* Migren cinsiyet ayırt ediyor mu?
Daha çok kadınlarda görülüyor. Araştırmalar, yaklaşık her 100 migren hastasının 70′inin kadın olduğunu gösteriyor.

YAŞ SINIRI TANIMIYOR
* Kaç yaş civarında başlar?
Migren her yaşta ortaya çıkabilir. Fakat çoğunlukla 20′li yaşlarda başlar. Çocuklar da migren hastası olabilir. Bu durumda yan etkisiz akupunktur tedavisi önem kazanır.

* Ağrı dönemi ne sıklıkla yaşanır?
Bu, kişiye ve migreni başlatan faktörlere göre değişir. Genellikle basit migrenler klasik migrenlere göre daha sık yaşanır. Migren sıklığı yaş ilerledikçe azalır.

* Stres etkili oluyor mu?
Migren hastaları streten dolayı da baş ağrısı çekerler. Vücuttaki stresi düzenleyen seratonin salgısındaki düşüklüğün de etkisi olabilir. Sindirim sistemi düzene girdiğinde bağırsaklar daha rahat seratonin salgılar. Akupunktur sindirim sisteminin düzene girmesi için de yine en etkili tedavi yöntemlerinden biridir.

* Araba tutması ile migren arasında bir ilişki var mı?
Pek çok migren hastası çocukluğundan bu yana araba tutmasından söz eder. Migren hastalarını normal hastalardan daha kolay araba tutabilir.

Ağrı başlamadan önce belirti veriyor

GÖRME konusunda yanılma ve göze değişik yansımalar. Duyma konusunda yanılmalar. Bazı bölgelerinde uyuşma. Kulakta çınlaması. Konuşma bozuklukları. Karın şişliği. Üşüme, el ve ayaklarda soğukluk. Esneme. Ağız kuruluğu.

VÜCUTTA su toplanması. Terlemede artış -Burun akması. Sık idrara çıkma. Açlıktatlı yeme isteği veya iştahsızlık. Konsantrasyon bozukluğu, dikkatin azalması, düşüncede yavaşlama. Konuşurken takılma. Durgunluk. Kalp atışlarında hızlanma.