20 Ağustos 2007 Pazartesi

Mantar kolayca bulaşabiliyor

Havuz ve deniz mevsiminde artış gösteren hastalıkların başında mantar hastalıkları geliyor. Özellikle nemden etkilenen mantar hastalıkları vücutta her yere yerleşebiliyor.

Anadolu Sağlık Merkezi'nden Cilt Hastalıkları Uzmanı Mehmet Coşkun Acay, "En çok vücudumuzdaki kıvrım yerlerine yerleşmeyi severler. Yani en sık ayak parmak arası, koltuk altı, kasık gibi yerlere yerleşiyorlar. Buraları sevmeleri rastlantısal değildir. Bu bölgelerin özellikle nemli olmaları mantarların çoğalabilmesi için doğal bir ortam yaratmaktadır. Ancak bunun dışında sırt, göğüs, ayak tırnakları diğer sık rastladığımız lokalizasyonlar" dedi.

Acay, "Kızarıklık, soyulma, beyaz kabuklanmalar, şiddetli kaşıntı, kötü koku mantar hastalıklarının en sık rastladığımız belirtileridir" diye konuştu.

Kaşıntının genellikle çok şiddetli olduğuna değinen Acay, "Tırnağın mantar hastalığında tırnakta boşalma, kalınlaşma, renk ve şekil değişiklikleri görülür. Gövdede görülen beyaz ya da kahverengi lekeler halinde olabilen farklı bir mantar türünde ise hastanın leke dışında şikayet ettiği hiçbir bulgu yoktur" dedi.

Acay, mantarların vücuda yerleşip hastalık yapmasında en önemli faktörün nem ve ıslaklık olduğuna değindi:

"Nemin olduğu yerlerde fırsatçı mantarların çok kolay çoğalabileceği unutulmamalıdır. Vücudumuzun nemli, terli kalabilen kıvrım yerlerinde derimizin normal florasında bulunan mantarlar çoğalıp hastalık yapabilir hale gelir. Islak terlikler, kum, havuz kenarları nem oranı yüksek yerlerdir. Bu ortamlarda mantarlar çok çabuk çoğalarak insanlara kolayca bulaşabilir. İnsanlar hep havuzlardan mantar kaptıklarını düşünürler .

Buradaki en önemli nokta ıslaklığın derimizde yarattığı nemliliktir. Nemli ve ıslak kalmak derimizde mantarların kolayca üreyip patojen hale gelmelerini sağlar. Havuz sonrası duş alınır ve iyi kurulanılırsa mantar enfeksiyonlarının olması çok mümkün değildir."

Korunmak için ne yapmalı?


Nemden uzak durulmalı
Pamuklu çoraplar, terlemeyi önleyici pamuklu giysiler giyilmeli
Terlediğimiz zaman ve banyo-deniz-havuz sonrası çok iyi kurulanmalı
Toplu kullanılan nemli alanlarad çıplak ayak dolaşmamalı
Mantar hastalıklarının tedavisi nasıl?

Acay, uygulanan tedavi hakkında da bilgi verdi:

"Derinin mantar hastalıklarında genellikle lokal krem tarzı tedaviler kullanılıyor. Çok yaygın deri enfeksiyonlarında ve tırnak tutulumlarında ağız yolu ile kullanılan mantar ilaçlarını daha etkin oldukları için tercih ediyoruz.

Tedavideki en önemli noktanın doktorun belirttiği tedavi süresine uymak olduğu unutulmamalı. Hastalar ilaçları birkaç gün kullanıp şikayetler hafifleyince kesiyorlar. Bu tekrarlayan enfeksiyonlara ve dirençli mantar hastalıklarına neden oluyor."

Hiç yorum yok: