13 Ocak 2008 Pazar

Yetersiz iyot zeka geriliğine yol açıyor

İyot yetersizliğine bağlı olarak çocuklarda zeka geriliği, geç öğrenme gibi zihinsel sorunlar görülüyor. Özellikle anne karnındaki çocukların az iyot alması, kalıcı sorunlara neden açabiliyor. İyot eksikliği çocuklarda yüzde 13′e varan zeka kaybına yol açıyor. Anne karnında yeterli iyot almayan bebeklerde ölüm riski de artıyor.


İyot yetersizliğinin büyük bir sorun olduğuna değinen Ana - Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Isparta Şube Müdürü Dr. Hatice Tülin Akgün, iyot eksikliğinin ölüme kadar gidebileceğini söyledi. İyot yetersizliğinin özellikle yeni doğan ve çocuklarda önemli bir sorun olduğunu ifade eden Dr. Akgün, çocukların gelişimini sağlamak için iyodun yeteri kadar alınması gerektiğini belirtti. Akgün, yetişkinlerdeki belirtileri ise “Soğuğa karşı dayanıksızlık, kilo alımı, ses kısıklığı ve zihinsel tembellik.” şeklinde sıraladı.
GÜNDE BİR TATLI KAŞIK TUZ
Yetişkinlerin yanı sıra özellikle çocuklarda kalıcı sorunlara yol açan iyot eksikliğini gidermek için yaşam boyu günde bir tatlı kaşığı iyot alınması öneriliyor. İyot, normal büyüme ve gelişme için önemli bir faktör olarak kabul eden Akgün, hamile bayanların özellikle iyotlu tuz kullanması gerektiğini kaydetti. Bu şekilde çocuklarda iyot eksikliğinden kaynaklanan zeka kaybının önlenebileceğini belirten Akgün, “Sofralık tuzların iyotlu olanları tercih edilmeli. Tuzda iyot yoksa, tuza belli oranda iyot eklenmeli.” önerilerinde bulundu

Hiç yorum yok: